Kysten av Møre og Romsdal er full av store og små øyer med hvert sitt særpreg og alle mener selvfølgelig at deres øy er den vakreste og beste. På hver sine måte har kanskje alle sammen rett? Her kan du lære mer om øyene i området rundt Sula og hva man kan se og gjøre der.
Hareidlandet
Hareidlandet består av to kommuner med hvert sitt kommunesentrum. Hareid kommune med tettstedet Hareid som senter og Ulstein med Ulsteinvik som senter. De to kommunene deler øya mellom seg og fjellet Kongsvollen (683 meter over havet) fungerer som grensefjell.
Hareid er det minste av de to stedene, men de har et interessant ishavsmuseum samt at de hvert år arrangerer Hjørungavågspelet til minne om det viktige slaget mellom Haakon Jarls hær og danehæren i 986.På hele Hareidlandet finnes det mange fine naturstier og fjellturer for de som liker å være i naturen. Det er også veldig gode forhold for surfing og seilbrett. I Ulsteinvik er det også flere idrettslag som er gode på fotball, friidrett og turn, for å nevne noe. Vår egen verdensmester på 400 meter hekk, Karsten Warholm, kommer fra Ulsteinvik.
I Ulsteinvik finnes det mange kulturtilbud, de har blant annet hele fire festivaler! Skjemtegaukfestivalen er én av dem, det er en humorfestival med mange kjente headlinere. De har også Norges nest største trebåtfestival.
Giske, Vigra, Godøya og Valderøya
Giske, Vigra, Godøya og Valderøya er alle en del av Giske kommune. Vigra er den største, hvor du finner Ålesund Lufthavn Vigra, som er en viktig arbeidsplass i kommunen. Kommunen er oppkalt etter Giske, men kommunesenteret ligger på den mest folkerike av de, Valderøya.
På Giske arrangeres Giskespelet annen hvert år. Spelet handler om da Olav Haraldson kom til området og møtte den lokale Giskeslekta Arnungane. På Giske arrangeres det også en én-dags sommerfestival med konserter. Det spesielle med denne festivalen er at det er et eneste stort spleiselag. De fleste tar med seg mat som leveres på kjøkkenet for tilberedning. Deretter kan alle forsyne seg gratis når maten er ferdig.
Alle øyene er koblet til Ålesund med broer og tuneller. Derfor er det mange som bor på øyene men pendler til Ålesund for jobb. Valderøya ligger nærmest Ålesund. Der kan man besøke et unikt fortidsminne. På Skjonghelleren har man funnet rester av blant annet fugler som er ca. 30 000 år gamle. Noen mener også at det finnes levninger av over 10 000 år gamle mennesker der.
Nørvøya, Aspøya og Hessa
Det moderne bysentrum i Ålesund ligger på Nørvøya, men Ålesund sprer seg utover både Aspøya, Hessa, Valderøya og Sula. Langevåg i Sula regnes for eksempel som en del av Ålesundsregionen på grunn av sin geografiske nærhet. Hessa er hjemstedet til blant andre Riise-familien, med John Arne i spissen. Der har de også et av Nord-Europas største saltvannsakvarier, Atlanterhavsparken. Aspøya regnes som Norges tettest befolkede øy, med sine ca. 3500 innbyggere på 0,6 kvadratkilometer. På Aspøya finner du også kunstmuseet Kube, Ålesund kirke og Jugendstilsenteret. Nørvøya er dagens sentrum av Ålesund. Her holder Ålesund fotballklubb til, samt den lokale avdelingen av universitetet NTNU. Byfjellet Aksla har flotte turområder og fin utsikt over byen.